GRÁNÁTALMÁS EPERLEKVÁR

A rebarbara mellett ez Mimi kedvenc lekvárja, ezért aztán ennek a befőzését nem nagyon lehet megúszni egyik évben sem. Lelkesen kanalazza grízestésztára, pirítósra vagy igazából bármire. Az eperlekvár, és persze bármilyen lekvár akkor lesz igazán finom, ha szép, hibátlan gymölcsből főzzük be. Ez a lekvár lágyabb, mi így szeretjük az epret és picit fanyarabb, mert granátalmalé is kerül bele. A sűrűbb állagért tehetünk több pektint hozzá. A lenti mennyiség 5 kisebb üveget tölt meg...


Hozzávalók
1,3 kg eper (tisztítva mérve, kis kockákra vágva)
20 dkg kristálycukor
1 bio citrom leve és finomra reszelt héja
1 nagy gránátalma leve
3 teáskanál pektin


Az előkészített epret egy vastag aljú lábasba tesszük és főzni kezdjük. Amikor a gyümölcs összeesett, ráöntjük a gránátalma levét, hozzáadjuk a citromlevet és héjat. Összefőzzük, kissé átturmixoljuk (pár darabka maradhat benne), majd hozzáadjuk a cukrot és a pektint. Besűrítjük, pár percig forraljuk, végül sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegeket egy nagy lábasba állítjuk és forró vizet öntünk köréjük (kb. az üvegek háromnegyedéig), majd forrástól számított negyed órát főzzük (nedves dunszt). Lassan hagyjuk kihűlni az üvegeket.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések