GYÜMÖLCSÖS GALETTE

Ebben a sütiben az a legjobb, hogy tavasztól őszig folyamatosan az éppen szezonális gyümölcsökből (eper, cseresznye, meggy, málna, szerder, áfonya, egres, füge, szilva, stb.) készíthető, és pont ezért egy picit mindig más lesz. Bármilyen gyümölcsöt is használunk, mutatós kis desszert sül ki belőle, pláne, ha egy gombóc vaníliafagyit is kerekítünk a tetejére. A képen, a szezonnak megfelelően, éppen friss eperből sütöttem. Télen fagyasztott gyümölcsöt is szoktam használni, legtöbbször a szedret választom. Én mindig két kisebb adagra osztom a tésztát, tehát két kisebb galettet sütök. Egyrészt, mert így könnyebb kezelni, másrészt ha csak hármunknak készítem, akkor egyszerre csak egyet sütök meg, a tészta másik felét lefagyasztom tartaléknak. Így ha bármikor sütire fűlik a fogunk, a fagyasztott tésztakorong gyorsan felenged, utána csekély időráfordítással frissen süthetek egyet...


Hozzávalók 2 kis galette-hez
Tészta
15 dkg liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
8 dkg nádcukor
15 dkg vaj
1 gyengén felvert tojás
1 bio narancs finomra reszelt héja
1/2 teáskanál vaníliapor vagy paszta
1-2 evőkanál tej
1 csipet só

Töltelék 
4 nagy marék gyümölcs (most éppen eper)
1 (bio) citrom vagy (bio) narancs finomra reszelt héja
4 teáskanál nádcukor
2 teáskanál kukoricakeményítő (eper és málna esetében)*

Tetejére
2 evőkanál tej
2 evőkanál nádcukor
szeletelt mandula (elhagyható)


A liszteket elkeverjük a cukorral, majd a vajjal késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a vaníliát, narancshéjat és a tejet. Amint a tészta összeállt szétosztjuk, 2 gombócot formázunk, kissé ellapítjuk, és fóliába csomagolva legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük.

A gyümölcsöt feladaraboljuk, (*eper és málna esetében nehány szemet villával elpürésíthetünk, ekkor kevés kukoricakeményítőt is keverünk bele), majd ízesítjük a citromhéjjal. A tésztát lisztezett felületen kb. 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk, átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a közepére halmozzuk a gyümölcsöt és megcukrozzuk. Ha ezt fordítva csináljuk, akkor nem biztos, hogy át tudjuk emelni a pitet... A lelógó széleket felhajtjuk, hogy egy kis szegélyt formázzon és kissé lenyomkodjuk. A tésztaszéleket kevés tejjel megkenjük, megszórjuk nádcukorral, a gyümölcs tetejét mandulával hintjük, ha használunk és 180 fokon 30-40 percig sütjük. Vanília fagyival tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések