TÚRÓGOMBÓC EPERREL

Sokáig nem tudtam rávenni magam, hogy ennek a projektnek nekiálljak, pedig mennyire szeretjük a túrógombócot! Ez az étel nálunk teljesen összenőtt a nyárral, mindig a balatoni kirándulásokra emlékeztet. Azonban amióta én is nekiálltam "gombócolni", már bármely évszakban felbukkan az asztalunkon, néha "időzavarban" is vagyunk :) Számunkra a legeslegfinomabb eper öntettel és friss eperrel, de télen fagyasztott málnából vagy eperből, de még szederből is készítek öntetet és úgy is nagyon szeretjük. A gyümölcsszósz egyszerű, arányokat nem is írtam hozzá, a gyümölcsöt ízlés szerint kevés porcukorral és pár csepp citromlével elturmixoljuk. Fagyasztott esetében pici várjunk, amíg a gyümölcs felpuhul. Amennyiben még félfagyottan probáljuk ezt elvégezni, csodálatos gyümölcsszorbét kapunk. Én a Széll Tamás-féle túrógombóc receptet vettem alapul és azon kísérleteztem. Ebben a verzióban külön jó, hogy a túrómasszát már előző este elkészítjük és hűtőben lefedve tároljuk. Habár frissen, ropogós bundával a legjobb, mi másnap is nagyon szertjük, ezért a megmaradt, kihűlt gombócokat papírtörlővel bélelt edényben lefedve hűtőbe szoktam tenni. A hosszadalmas leírás ne riasszon el senkit, több lépcsőben készülnek az "alkatrészek" és rengeteg gombócunk lesz...


Hozzávalók kb. 30 db-hoz
Gombócokhoz
3 tojás, szétválasztva
4 evőkanál kristálycukor
1 kg rögös túró
3 evőkanál búzadara
1 bio citrom finomra reszelt héja

Kifőzéshez
2 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál tengeri só
néhány evőkanál liszt

Morzsához
5 dkg vaj
12 dkg pankó morzsa

Gyümölcsszószhoz
eper/málna/szeder
porcukor
citromlé

Tálaláshoz
tejföl
porcukor
friss gyümölcs


A túrómasszát a tervezett fogyasztást megelőző este készítjük el. A tojásfehérjéket félkemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot és teljesen felverjük, utána félretesszük. A robotgép habverőjét krémkeverőre cseréljük és azzal törjük, forgatjuk át a túrót. Amikor a túró krémesebbé válik, hozzáadjuk a búzadarát, a tojássárgákat és a citromhéjat is. Ha ez készen van, a felvert tojásfehérje habot kézzel óvatosan beleforgatjuk. Átlátszó fóliát nyomkodunk közvetlenül a masszára és utána még külön egy rétegben lefedjuk a tálat, majd éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap fagyiskanállal 4-5 cm átmérőjű gombócokat formázunk, lisztben enyhén átgömbölygetjük őket és ismét hűtőbe tesszük. Egy nagy fazékban a sóval és cukorral vizet forralunk. Amikor a víz gyöngyözik, de nem lobog, a gombócok felét elővesszük a hűtőből, ismét egy kevés liszttel a tenyerünkben szabályos gömbbé formázzuk őket és egyből a vízbe dobjuk. Amikor az összes gombóc feljött a víz felszínére, lehúzzuk a tűről és lefedjük.  30 percet fedő alatt pihentetjük. Közben elkészítjük a morzsát. Egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, amin aranyszínűre pirítjuk a pankót. A gombócokat lecsepegtetjük és még melegen átforgatjuk a morzsában, majd rácsra tesszük. Ugyanezt megcsináljuk a második adag gombóccal is, ami eddig a hűtőben pihent.

A tejföl öntethez a tejfölt kevés porcukorral ízesítjük. A gyümölcsszószhoz a gyümölcsöt ízlés szerint kevés porcukorral és pár csepp citromlével elturmixoljuk. A mennyiségek teljesen tetszőlegesek, de mi sok tejföllel és gyümölccsel szeretjük. 

Tálaláskor egy gombócot a tányérra teszünk, mellé locsoljuk a cukros tejfölt, rá a gyümölcsszószt, friss gyümölccsel és porcukorral díszítjük.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések