SÜLT PADRON PAPRIKA

A feketére sütött padron paprika leginkább a spanyol konyhából lehet ismerős. Mi Portugáliában szerettük meg igazán, mivel ott is elengedhetetlen része a tapas-tálaknak. Olyannyira rákattantunk, hogy tudtam, ezt az ételt mindenképpen fel fogom venni az állandó listámra és én is rendszeresen készíteni fogom itthon. 


Valójában egyáltalán nem bonyolult. Az a fontos, hogy nem csupán feketére, hólyagosra kell a paprika héját sütni, de akkor igazán finom, ha teljesen át is puhul és összetöpped. Én általában két alkalomra osztom el a lenti, 15 dkg-os mennyiséget és fogyasztás előtt frissen sütöm le. Sajtot (manchego), sonkát (serrano), pácolt olívabogyót és baguettett teszek mellé. Függőséget okoz... de tényleg...


Hozzávalók:
15 dkg padron paprika
kb. 5 evőkanál olívaolaj
2-3 teáskanál durva szemű tengeri sókristály
kevés friss citromlé

plusz extra szűz olívaolaj a tálaláshoz


A paprikákat megmossuk, lecsepegtetjük és alaposan megszárítjuk, ez fontos. Egy akkora serpenyőt használunk (magasabb falú, fedővel), amiben egy rétegben elférnek a paprikák. Felhevítjük benne az olívaolajat, a zöldséget rádobjuk és kb. 5 perc alatt hólyagosra, feketére pirítjuk az egyik felüket, utána megfordítjuk, majd 4-5 perc alatt a másik oldalukat is. A színe mellett fontos, hogy a paprikák meg is puhuljanak, ezért a tetőt is rátehetjük. A megsült padront tálalótálba szedjük, durva szemű sóval alaposan megszórjuk. Öntünk még rá egy kevés extra szűz olívaolajat és pár csepp friss citromlevet is facsarunk rá. Melegen vagy langyosan tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések