2013. máj. 21.

CSIKOS - BAZSALIKOMOS MINIFÁNKOK

Nem ismeretlen számunkra a CSIKOS lekvárcsalád. Az erdeigyümölcsös-bazsalikomos, bájosan illatos lekvár igazán különlegessé tette azt a habos piskótatortát, amelyet nem is olyan régen, anyák napjára sütöttem. Most újra elővettük a témát, Kocsis Bálint, a Kocsis Manufaktúra tulajdonosának jóvoltából és a CSIKOS receptversenyre ezzel készültünk a minikonyhában. Ti is szeretnétek megkóstolni? Az CSIKOS facebook oldalán szavazzatok a minifánkokra itt, és a heti lájkolók közt egy üveg finom lekvár kerül kisorsolásra!
 
Bazsalikomos erdeigyümölcsös minifákok

Hozzávalók:
A minifánkokhoz
50 ml tej
50 ml víz
40 g vaj
2 teáskanál kristálycukor
70 g liszt
csipet só
1 nagyobb tojás

A bazsalikomos sziruphoz
50 ml frissen facsart citromlé
50 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 ágacska friss bazsalikom
 
A krémhez
6 evőkanál mascarpone
12 teáskanál CSIKOS Erdeigyümölcs lekvár friss bazsalikommal
1 dl tejszín 1 teáskanál porcukorral, habnak felverve


Először a kis fánkok készültek el. A tejet, vizet, vajat és a cukrot egy lábosban kis lángon összemelegítem. Mielőtt forrna, hozzáöntöm a lisztet, a sót és gyorsan elkeverem. Néhány percig fakanállal folyamatosan keverve még a gázon hagyom, s amikor szépen összeállt egy kis gombóccá és elválik az edény falától, levszem a tűzről és kihűtöm. A tojást csak ezután adom hozzá, ezt viszont robottal dolgozom bele, addig míg szép egynemű és krémes nem lesz. Kivajazott és sütőpapírral bélelt tepsit készítek elő. Teáskanálnyi tésztát veszek a tálból és egy mokkáskanál segítségével apró kis halmokat rakok a tepsire egymástól 2-3 cm távolságban. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm. Nálam 18 db minifánk lett ebből az adagból.
 
A bazsalikomos öntethez az összes hozzávalót összemelegítem és néhány perc alatt szirup sűrűségűre főzöm. Amint kész, kiveszem a bazsalikomágat és hagyom kihűlni.

A krémhez elkeverem a krémsajtot a lekvárral, végül beleforgatom a cukrozott tejszínhabot is, és kicsit lehűtöm.

Már csak az összeszerelés van hátra: a fánkokat félbe vágom, megtöltöm a krémmel, végül meglocsolom a citromhéjas sziruppal.


Bazsalikomos erdeigyümölcsös minifákok
 

Bazsalikomos erdeigyümölcsös minifákok
 
A bazsalikomos erdeigyümölcs lekvárért és plusz kóstolóért köszönet Kocsis Bálintnak!

8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képek! Nagyon helyesek a fánkok és szinte érezni a csodás illatokat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ági, igyekeztem! Egyébként tényleg nagyon illatos :)

      Törlés
  2. O te jo eg milyen finom volt!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek a képek, a fánk pedig valóban illatos és nagyon finom lehet... :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta! A képek pedig egyszerűen gyönyörűek.

    VálaszTörlés