ANYÁK NAPI TORTA - MAGYAR FINOMSÁGOK

Amikor először megláttam ezt a bazsalikomos lekvárt, lelki szemeim előtt a reggeli pirítóson kívül egyből valami ilyesféle sütemény képe jelent meg. A közelgő anyák napja remek alkalom az elkészítésére és virág mellé vagy virág helyett nagyszerű meglepetés lehet. Aki időhiányban szenved és nincs lehetősége megsütni, a finom lekvár önmagában is pompás ajándék, sőt kiegészítésként még sok más finomság és édesség közül válogathattok a Szalámiboltban. A Magyar finomságok sorozatunk második részének témájául ezt a ízletes lekvárt választottuk.


Epres bazsalikomos anyák napi torta

230 g puha vaj
230 g kristálycukor
4 közepes tojás
230 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál tej

50 ml víz
25 g kristálycukor
fél citrom reszelt héja és átszűrt leve
2-3 db friss bazsalikomlevél

2 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
fél zacskó habfixáló

díszítéshez friss eper és porcukor



A piskótalapokhoz a puha vajat habosra keverem a cukorral, egyenként hozzáadom a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a lisztet és végül a szódabikarbónát is. 2 db 23 cm-es kerek tortaformát kivajazok és sütőpapírral kibélelek. A tésztát egyenlően elosztom a formákban és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Pár percet hagyom a formában, majd rácsra teszem kihűlni.

A citromos bazsalikomos cukorsziruphoz a cukrot és a vizet összemelegítem, majd beleteszem a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Egy picit összeforralom, majd lehúzom a tűzről és a bazsalikomleveleket a még forró szirupba teszem kb fél-egy percre. A kihűlt piskótalapok krém felé eső oldalát lekenem a bazsalikomos sziruppal.
A tejszínt a porcukorral félig, majd a fixálóval együtt kemény habbá verem.
Összeszerlés:
Az egyik piskótalapot a szirupos felével tálra teszem, elkenem rajta a lekvárt, rásimítom a tejszínt és befedem a másik piskótával, szirupos felével lefelé. Díszítésnek pont elég a porcukor és néhány szem friss eper.



Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu



Megjegyzések

  1. Remelem maradt meeg belole...

    VálaszTörlés
  2. Kérlek, nézz be hozzám az "Ízek és ötletek" blogra, mert van egy kis meglepetésem számodra :) !

    Üdv: Bori

    http://gasztrosarok.blogspot.hu/2013/05/best-blog-dijak.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bori! Igazi meglepetés ez :) Nagyon örülök és köszönöm szépen! Csodás finomságokat készítesz és a fotóblogod is remek! Biztosan többet fogunk "találkozni" a jövőben :)
      Üdv,
      Csilla

      Törlés
  3. Gyönyörű torta! Szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, sajnos már elfogyott :)

      Törlés
  4. .... what a wonderful cake ... love the basil twist, this cake is on my list to try, thank you ....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank you for your comment, Simone! It's fresh, fruity and fluffy, we loved it! Hope you will like it, too :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések