TAVASZI RÉTES - MAGYAR FINOMSÁGOK

Emlékszem, gyerekkoromban hányszor csinált a Nagypapám kis katonákat kenyérből és házi szalonnából vagy kolbászból, megfejelve őket egy apró kovászosuborka-csákóval... Azóta is kitartó híve vagyok a házias ízeknek! És nemcsak én, de itthon mindannyian, aprócska Mimit is beleértve. Szerencsére, most már a városban sem kell lemondani a hagyományos jellegű, jó minőségű, kézműves finomságokról. A belvárosi Szalámiboltban családias légkörben kóstolhatunk és vásárolhatunk egészséges, adalékmentes élelmiszereket. A változatos húskészítményeken túl olyan kiváló hazai kézműves termékek is megtalálhatók a delikát polcain, mint például lekvárok, mézek, szörpök, olajok, tészták, sajtok, borok, édességek... és még sorolhatnám! Akinek pedig nem esik útba az V. kerület, az se búslakodjon, folyamatosan bővülő választékkal vár mindekit a Berkenye Magyar Finomságok Web áruház!

A most következő rétessel egy új rovatot indítunk, melyben időről-időre egy-egy új, magyar terméket szeretnénk megismertetni Veletek. Sorozatunk első részében ezt a csodálatos császárszalonnát választottuk, ami ebben a rétesben tökéletes társra lelt a medvehagymában! Gyertek, fedezzétek fel velünk a finomabbnál finomabb hazai termékeket!
Tavaszi rétes medvehagymával, szalonnával

Hozzávalók:
kb 5 szelet császárszalonna
250 g tehéntúró
200 g juhtúró
kb 5-6 db aszalt paradicsom, felaprítva
kb 5-6 levél medvehagyma, apróra vágva
2 közepes tojás, felverve
bors
esetleg egy pici só

2 x 3 db réteslap
30 g vaj
50 ml olívaolaj
szezámmag


Mindenekelőtt kockára vágom és saját zsírján lepirítom a szalonnát. Majd nekiállok a tölteléknek: ehhez egy nagyobb tálban villával összetöröm a kétféle túrót, elkeverem a paradicsommal valamint a medvehagymával. Hozzáaadom a szalonnát és a felvert tojásokat is, a végén borsozom.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a vajat felolvasztom és összekeverem az olívaolajjal.
Összeszerelés: A Nagymamámtól tanult módon tekerem fel a rétesemet. Egy konyharuhát megnedvesítek, de épp csak, hogy nyirkos legyen, ne vizes! Ráterítem az első réteslapot és vékonyan átkenem a zsiradékkal, ráhelyezem a következő lapot, azt is átecsetelem és végül a harmadik lappal beborítom. A réteslap felém eső harmadára rákenem a töltlék felét és a konyharuha végével óvatosan feltekerem, majd átteszem a tekercset a tepsire. Ugyanígy járok el a maradék 3 lappal és a megmaradt töltelékkel. A rétesek tetejét és oldalát megkenem a maradék vaj-olaj keverékkel és vékonyan meghintem szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt aranyszínűre sütöm. 


Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5.  www.szalamibolt.hu

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések