MEDVEHAGYMÁS KUKORICÁS PISKÓTA - KENYÉR

Az idei első medvehagyma és a mi kísérleti piskóta-kenyerünk... Milyen? A válasz: nem egy hagyományos kenyér, hanem egy igazi kis "piknik-vekni"... nem csak piknikre, hanem reggelire vagy vacsorára, vagy bármikor! A nyers tészta pont olyanra sikerült, mint a piskóta sütés előtt, így aztán elkereszteltem piskóta-kenyérnek. Nagy izgalommal vártuk mi sül ki belőle... A "kísérlet" során a sütőben először szépen megemelkedett, aztán megrepedezett, miután kikerült a sütőből, "összeesett" és kissé összetömörült. Egyik megrázkódtatás ért a másik után, de végül finoman illatozó, jól szeletelhető kenyérke lett belőle. A repedezés okát nem sikerült megfejtenem, de nem is érdekel, így volt jó, ahogy volt. Langyosan a legfinomabb, kevés vajjal, friss zöldséggel. Mimi tunkit is kért mellé, ezért egy kis sajtos-tejfölös medvehagymás krémet készítettem még mellé a kimaradt levelekből.
Medvehagymás kukoricás piskóta-kenyér

Hozzávalók egy kisebb kenyérhez:
125 g liszt
125 g kukoricaliszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
1 közepes tojás
120 ml tej
120 ml tejföl
50 ml napraforgóolaj
2 szelet bacon, lesütve, kis kockára vágva
5 nagy medvehagymalevél, apróra vágva

 
Először  a száraz hozzávalókat keverem össze, majd a tojástól az olajig minden mást hozzáadok. A legvégén kerül bele a szalonna és a hagyma.

Kivajazok és sütőpapírral bélelek ki egy szögletes tűzálló edényt (az én formám 11x23 cm), beleöntöm a keveréket és a tetejét nagyon vékonyan, mintha csak sót szórnék rá, meghintem kukoricaliszttel. 190 fokos sütőbe tolom 40-45 percre. Tűpróbával ellenőrzöm, és amint átsült, néhány percig az edényben hagyom, majd véglegesen rácson hűtöm ki.
 
Medvehagymás kukoricás piskóta-kenyér

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések