DIÓVAJAS CSOKIS SZÍVTORTA
Nem mondanám, hogy túlzásba vinnénk a Valentin-napi ünneplést, mivel azt gondolom, hogy az év bármely napján, pontosabban minden napján, ugyanúgy kellene figyelnünk szeretteinkre, nem csak egy kiválasztott napon. De tény, hogy a külföldön töltött évek alatt ez az "ünnep" is úgy vált életünk részévé, mint a karácsonyi tömeges képeslapírás... Persze mindkettő lekopott mostanra, de mégis természetesnek vesszük, hogy ilyen is van, és más országban hagyománya van ennek.
Így aztán persze mindig kell valami készüljön erre az alkalomra is. Vagyis alap esetben... Jelenleg sajnos nem a megszokott kis életünket éljük, mivel mindannyian az ágyat nyomjuk, úgyhogy idén legfeljebb Valentin-napi leves fog készülni, és azt sem hiszem, hogy én fogom elkövetni. De visszatérve a tortára, minden alkalom jó alkalom arra, hogy süteményt süssünk. Így van vagy így van? Ez a szívtorta a februári Kifőztük magazinba készült, és az előző bejegyzésben található dióvaj teljes mennyiségét felhasználtam hozzá.
Hozzávalók: egy szív alakú tortaformához (ami kb 25 cm-es körformának felel meg)
Hozzávalók:
24 dkg liszt
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
15 dkg nádcukor
50 g kristálycukor
2 tojás
100 ml tejföl
10 dkg olvasztott vaj
1/2 dl napraforgó olaj
150 ml víz
1 teáskanál vanília kivonat
50 g magas kakaótartalmú csoki (70%
16 dkg mascarpone
20 dkg dióvaj
20 dkg csoki 60 %
2 teáskanál vanília kivonat
fél evőkanál porcukor (vagy tetszés szerint)
A tortaformát alját , vajazzuk, lisztezzük.sütőpapírral kibéleljük
Először a szárazanyagokat keverjük össze, tehát a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Aztán a kétféle cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, az olvasztott vajat, az olajat, vizet és végül a vanília kivonatot is. A csokit gőz fölött megolvasztjuk és ezt is belekeverjük, ha szükséges a porcukorral édesíthetjük.
A tésztának valót a tortaformába kaparjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 55 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 10 percet a formában pihentetjük, majd rácson hűtjük ki teljesen.
A krém elkészítéséhez először a mascarpone sajtot habosra keverjük. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd elkeverjük benne a diókrémet. A csokis masszát a krémsajthoz keverjük és kicsit hűlni hagyjuk.
Összeállításkor a krémet rákenjük a piskóta tetejére, amit porcukorral díszíthetünk.
ezek szerint nem csak mi nyomjuk az ágyat Valentin-napon :-( jobbulást Nektek, a torta csodás, ettől biztosan hamar lábra kapnék :-)
VálaszTörlés:) köszi! Szegény fiúk! Ezek szerint ők is elkaptak valamit... ez a tél egy rémálom volt, végig betegeskedtük.
TörlésImadom...
VálaszTörlés