DIÓS CSOKOLÁDÉTORTA

Szülinapra készült ez a diós csokitorta, ami egyébként a májusi Kifőztükbe is bekerült. Az ünnepelt nagy diókedvelő, így mindenképpen ezen a vonalon kellett gondolkodnom. A szállítás miatt a képeken még az összeszerelés előtti állapot látható. Kis aranylüszteres, csokival bevont mogyorószemekkel szórtam meg a tetejét és persze csillagszórógyertya is került rá az utolsó pillanatban... És hogy hányas? 88...





Hozzávalók:
Tésztához
17,5 dkg puha vaj
17,5 dkg nádcukor
3 tojás
1 tk vaníliakivonat
12,5 dkg sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
1/2 tk sütőpor
10 dkg dióbél
1 ek cukrozatlan kakaópor
5 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (70%)

Krémhez
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (70%)
15 dkg puha vaj
7 dkg átszitált porcukor
6 tk makadámia dió szirup
2 tk tejszín


A diót 180 fokos sütőben pár perc alatt megpirítjuk és amikor már illatozik, kihűtjük, majd finomra daráljuk. A csokoládét is apróra vágjuk. Két 18 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és az aljukat sütőpapírral béleljük ki.

A tésztához a puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezt követően beledolgozzuk a vaníliát, a lisztet, a plusz sütőport, a darált diót, majd a kakaóport és végül a csokoládét is. A tésztát egyenlően elosztjuk a formákban és 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

A krémhez a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk és félretesszük hűlni. A vajat habosra keverjük, hozzáöntjük a porcukrot, a szirupot, a langyos csokoládét, végül pedig a kevés tejszínt is. A krém egyik felét a lapok közé, a másikat a torta tetejére kenjük. Csokoládés mogyorószemekkel vagy pirított dióval díszíthetjük.



Megjegyzések

  1. Csodás! ♥ Imádom a diós csokoládétortát. :) Biztos, a tiédet is nagyon szeretném! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Ági! Remélem egyszer lesz alkalom kölcsönös kóstolásra ;)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések