LENGYEL KÁPOSZTALEVES

Ezt a levest pont egy éve, Lengyelországban kóstoltam és tudtam rögtön, hogy be kell vennem a saját repertoárunkba. Igazi téli étel (megjelent: Kifőztük - február), szupertápláló és laktató. Rengeteg lesz belőle, és mint a legtöbb káposztás étel esetében, erre is igaz, hogy az ízek másnapra érnek igazán össze. Ropogós vajas kenyérrel akár komplett egytálétel is lehet. A káposzta savanyúságától függően öblítsük át (nálam csak egyszer kellett lazán). Ha nagyon jók akarunk lenni a családhoz, a kész levesből kiszedjük az oldalast, lecsontozzuk és csak az omlós sovány húst tesszük vissza...


Hozzávalók
60 dkg sertésoldalas
10 dkg húsos, füstölt szalonna apróra kockázva
1 evőkanál (repce)olaj
2 vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma áttörve
3 evőkanál liszt
8 dl víz
3 közepes krumpli kockákra vágva
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1 babérlevél
3 friss majoránnaág
8 dl zöldségalaplé
80 dkg savanyú káposzta
 

Az oldalast a csontok mentén feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, majd nagyobb lábasban, az olajon hirtelen átpirítjuk, és tálba szedjük. A visszamaradt zsiradékon átsütjük először a szalonnát, kiszedjük, majd üvegesre dinszteljük a vöröshagymát a fokhagymával együtt. Megszórjuk a liszttel, és alaposan elkeverjük. Visszatesszük a lábosba a húst és a szalonnát, ráöntjük a vizet. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 1/2 órát főzzük, közben – kb. 3-szor – teljesen lehabozzuk. Beleszórjuk a krumplit és a fűszereket, hozzáöntjük az alaplevet, végül az előzetesen átöblített káposztát is – utóbbi sóssága miatt a levest csak a főzési idő végén sózzuk. Kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg minden puha nem lesz, a hús le nem omlik a csontról és a leves össze nem fő (2–2,5 óra). Ha túl sűrűnek találjuk, vízzel vagy alaplével tovább hígíthatjuk.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések