AMARULA SAJTTORTA

"Afrika szelleme" egy pazar sajttortába sütve... szó szerint! Az Amarula, szerencsére már itthon is kapható Dél-afrikai likőr, látszólag a Baileys rokona, de az utóbbival ellentétben ez egy kizárólag Afrikában, az egyenlítőtől délre fekvő területeken honos növény, a marula fa vagy másik nevén, az elefánt fa gyümölcséből készül. Táplálkozásunk szempontjából igazi őskövület, hiszen több, mint 12 ezer évvel ezelőtt, már a mezolitikum előtt is fogyasztotta az ősember! (Csak összehasonlításként, egyesek Stonehenge építését Kr.e. 3100 és 2500 közé teszik.) A fa termése az egyik kedvenc csemegéje az elefántoknak is, ezt hivatott jelezni az üvegen lévő ormányos képe is. Az afrikai nap érlelte gyümölcsöket csupán néhány hétig lehet betakarítani. A fának pedig amellett, hogy ezernyi csodálatos gyógyító tulajdonsága van, központi helyet foglal el az afrikai hétköznapokban is. Ez a nem mindennapi ital igazán kivételessé teszi ezt a tortát. A mai nappal, ezzel a desszerttel játék is indul, ha szeretnétek játszani is, látogassatatok el ide. Nálam bevált, hogy a sajttorta fogyasztás előtt egy éjszakát hűtőben áll, így az ízek is jobban összeérnek, plusz másnap tökéletesen szeletelhetővé válik. Olyannyira szépen, hogy nem győztem fényképezni, aztán meg alig tudtam választani ezek közül, hogy melyikkel szemléltessem a végeredményt. Aki pedig nem szürcsöli el a likőrt magában, mindenképpen készítse el az amarulás csokiönetet is!


Dél-afrikai amarula sajttorta

Hozzávalók:
Sajttorta
200 g keksz (nálam McVitie's Digestive)
75 g puha vaj
750 g mascarpone
2 evőkanál (kb 20 g) kukoricakeményítő
140 g porcukor
3 egész tojás
2 tojássárgája
1 teáskanál vanília esszencia
2 dl Amarula likőr

Likőrös csokiöntet
70 ml tejszín
50 ml Amarula likőr
50 g fehér csoki
50 g magas kakaótartalmú csoki (nálam 70 % )

A 23 cm-es kapcsos tortaforma aljára egy réteg alufóliát teszek, majd rákapcsolom a peremét. A lelógó fóliát feltapasztom a forma oldalára és kívülről még legalább két- vagy három rétegben bevonom a fóliával, így teszem "vízállóvá" a formát. A kekszet késes aprítóban elporlasztom és összekeverem a puha vajjal, majd belesimítom a forma aljába, kitöltve minden rést és fél órára hűtőbe teszem.

A krémhez a sajtot habosra keverem és minden hozzávalót a fenti sorrendben belekeverek. Ráöntöm a kekszalapra és egy nagy, magas peremű tepsibe teszem. Forró vízzel felöntöm a tepsit a tortaforma feléig és így, vízfürdőben 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, kb 1,5 órát sütöm. Közben legalább egyszer pótolni kell az elpárolgott vizet és ha nagyon pirulna a teteje én fóliát terítek rá.
A torta felszíne nem lesz tökéletesen szilárd, csak miután kihűlt, éri el ezt az állagot. A sütőből kivéve lebontom a külső fóliát róla és a formában rácsra teszem hűlni. Amikor már csak langyos, peremes nagy tányérra teszem, mert még csöpöghet ki a fenmaradt fóliarétegek közül víz és így a tortaformában teszem hűtőbe egy éjszakára. Másnap egy vékony pengéjű késsel óvatosan kilazítom a tortát a formából és mehet a szervírozó tálra.

Az öntethez a tejszínt és a likőrt vagy mikróban vagy gázon forrásig hevítem (de nem forralom). Az összes csokoládét apróra töröm egy tálban és ráöntöm a forró tejszínt. Néhány percet állni hagyom, majd folyamatosan kevergetem, míg az összes csoki teljesen fel nem olvad és egynemű, fényes krém lesz belőle. A szósz a hűtőben egészen besűrűsödik, de mikróban néhány másodperc alatt könnyen kimelegíthető.

Dél-afrikai amarula sajttorta


Megjegyzések

  1. Ne sok maradt belole...

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű szép sajttorta! :)

    VálaszTörlés
  3. Wow......ez fantasztikus. Hol szereztél be ilyen likőrt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :) Metroban lehet kapni, de Baileys is jó hozzá...

      Törlés
  4. nem sok a 2 dcl likör?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen, én ezeket az arányokat használtam és nekünk ízlett :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések