EGYSZERŰ HÁZI MÁJAS ZSÁLYÁS VAJJAL

Biztosan mindenkinek van egy olyan titkos kedvenc étele, amihez egy szép emléke fűződik, amit bármikor meg tudna enni, aminek nehezen tud ellenállni. A múltkori posztban erről esett szó Csorba Anita új könyve kapcsán. A nyereményjáték még tart, vasárnapig lehet játszani! Nekem az egyik ilyen kedvencem a paté. Lehet csirkemájból, kacsamájból, libamájból, nyúlmájból... számomra mindegy. Az ezzel az étellel kapcsolatos szívem csücske-emlék pedig Angliához kötődik, egészen pontosan Tintagelhez, ami Cornwallban található. Arthur király rajongóknak valószínűleg nem kell bemutatni a helyet. Egy meseszép falu az Atlanti-óceán partján. Egyébként is Cornwall-Devon mániás vagyok, de ez a hely kiemelkedő. Itteni túránk alkalmával ettem egy fantasztikus házi májpástétomot jó pár évvel ezelőtt. Utána hosszú évekig terveztem, hogy elhagyom a bolti májas készítményeket és sajátot fogok csinálni. Nagy kár, hogy annyi ideig halogattam, mert annyira nem is félelmetes elkészíteni, és messze megéri. Tudom, hogy sokkal egyszerűbb egy doboz májast kibontani, és hogy mindent nem készíthetünk magunk, de össze se lehet hasonlítani a készen kaphatóval (megjelent: Kifőztük - november). Vashiányban szenvedők mindenképp szokjanak rá! A lenti mennyiségből egy szép csatos üveg telik meg, nekünk napokig elég vacsorára és még Mimi tízórais szendvicsébe is jutott belőle...


Hozzávalók
1/2 kg csirkemáj
1 nagy lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
frissen őrölt tarka bors
kevés olívaolaj
tengeri só
1 dl tejszín
3 púpozott evőkanál vaj
3–4 friss zsályalevél


A csirkemájat megtisztítjuk, tűzálló edénybe tesszük. A kétféle hagymát megpucoljuk, a lilát felszeleteljük, és a fokhagymagerezdekkel együtt a májhoz adjuk. Ízesítjük borssal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Fóliával lefedve 180 fokon 45 perc alatt puhára sütjük, majd fedő nélkül 15 percet pirítjuk. Tengeri sóval és a tejszínnel krémesre turmixoljuk, csatos üvegbe töltjük. A vajat kisebb edényben felforrósítjuk, átsütjük benne a zsályát. Az ízesített vajat a zsályával együtt a májkrémre öntjük, és tálalásig hűtőben tároljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések