ÍZEMLÉKEK KÖNYVE - KARÁCSONYI NYEREMÉNYJÁTÉK

Pakkot kaptam a héten... Csorba Anita lepett meg az Ízemlékek Könyve kiadványával. Olyan gasztro emlékkönyvet alkotott, melyben nem csupán 30 édes recptet találtok, de hozzá tartozó színezőket és saját recepteknek, emlékeknek való helyet is találtok, így kiélhetitek kreatív oldalatokat is. Ez nem egy klasszikus receptkönyv sokkal inkább egy emlékkönyv, amit részben az olvasónak kell megtöltenie, megörökítve ezzel saját családi ízemlékeit. Anitának már megjelent több alkotásra ösztönző könyve is, azonban ez az első olyan kiadvány, ami konyhai alkotásra inspirál. A kérdése az volt, nekem van-e kedvenc ízemlékem? A választ persze azonnal tudtam, de meglepett, hogy hogy özönlöttek az emlékek!


Elsőként nekem is a Nagyim kakaóscsigája, mézeskalácsa, szülinapi csokitortája vagy almáspitéje jutott eszembe, hogy csak az édesekből említsek. De ott van a házi baracklekvár, aminek nincs párja, és aminek még az illatát is érzem, ha csak rágondolok.

Annak idején, amikor az Egyesült Királyságban éltünk, nagyon könnyen hozzászoktunk az angol szokásokhoz, ételekhez. Olyannyira, hogy például a mai napig karácsony első napján klasszikus angol pulykát készítek, természetesen töltve és egyben sütve. Asztalra kerül a hagyományos angol karácsonyi torta és mince pie is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy annyi jó kis hagyományt követünk itthon, a mi életünk egy igazi kultúr-mix, de az biztos, hogy nincs karácsony diós-vaníliás kiflik, tojáslikőr és zserbó nélkül. Akár a kint megszokott, akár a hazai ízekre gondolok, azt hiszem, egyikről sem tudnék lemondani, és ez így jó.

Sok olyan ételt kezdtem el itthon készíteni, vagy jelenleg is kísérletezek, módosítgatok az arányokon, amit egy-egy kirándulás, utazás alkalmával kóstoltunk, mert itthon, a saját lakásunkban is szeretném újra átélni a hozzá kapcsolódó élményeket. Ilyenek az északi ételek, az izlandi receptek, a mexikói, közel-keleti vagy dél-afrikai ízek. Viszont talán a legmeghatározóbb és legerősebb élményeim az én szeretett angol tengerpartomhoz kapcsolódnak, ahol a Férjemmel, még Mimi születése előtt sok időt töltöttünk. A halpitéről a Lizard-félsziget (Gyík-félsziget) jut eszembe, a csirkemáj patéról Tintagel (ehhez recept is jön itt a blogon hamarosan) és a szívemhez legközelebb álló angol teadélutánok édes pogácsája, a scone.


Ezért aztán úgy gondoltam, hogy nem egy gyerekkori ízemlékemet osztanám meg, hanem egy másik, már felnőttkori emléket szeretnék felidézni.

Amikor tizenpár évvel ezelőtt Dél-Angliába mentem dolgozni, az első héten a szállodában egy kávészünet alkalmával szolgálták fel az addig általam még nem ismert scone nevezetű édes pogácsát. A mellé feltálalt clotted vagy channel island cream, azaz sűrű tejszín és friss eper kombinációja szerelem volt első látásra. Az ezt követő néhány évben rendszeres fogyasztója lettem, és beleszerettem az angol teadélutánok hagulatába is. Agatha Christie kivételével a scone egyébként  két táborra osztotta a teázó briteket, az egyik szerint a félbevágott scone-ra először a tejszín majd a lekvár kerül (devon-i elmélet), az ellentábor szerint pont fordítva (cornwall-i iskola). A krimikirálynő azért volt kivétel, mert ő legszívesebben magában szürcsölte el a krémet, minden egyéb nélkül - teljesen érthető módon. Az említett vitában, a magam részéről a devoni elgondolást támogatom, de kényszerhelyzetben cornwall-i módon is elfogyasztanám a délutáni scone-t :) Rendszeresen sütök mazsolás édes pogácsát, de május-júniusban, amikor a legfinomabb az eper és langyosan simogat a nap a teraszon, őszintén elérzékenyülök, mert ha becsukom a szemem, pontosan ott érzem magam, Délnyugat-Angliában, ahol ott hagytam a szívem egy darabját...

Köszönöm Anita a könyvet, és azt, hogy ebben a nagy évvégi rohanásban megállhattam egy percre és ennyi kedves emlék felidézésében segítettél! 
A könyvről részletesebb termékinformációt a Csorba Anita Webshopban találtok, ahonnan egyébként megrendelhető a kiadvány: https://csorbaanita.hu/termek/izemlekek-konyve/
Lapozzatok bele ebbe az élménynaplóba ITT.

Most viszont Anitával szeretnénk egy valakit meglepni egy Ízemlékek Könyvével! Egyidőben játszhattok a Facebookon és az Instagramon is, így aki mindkét helyen játszik, dupla eséllyel kerülhet be a nagy kalapba. Bármelyik felületen is játszotok, keressétek a játék felhívásáról szóló posztot (ITT és ITT), s hogy mit kell tennetek, megtaláljátok a posztok alatt (nagyon egyszerű lesz a feladat :).
A játék 2018. december 2-án 15 órakor indul és pontban 2018. december 9-én délután 15 órakor zárul. Sorsolás: 2018. december 9-én este. 1 db nyertes kerül kihirdetésre, aki a csomagot postai úton kapja meg, ezért csak magyarországi lakcímmel lehet játszani. A nyertes címét bizalamasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át.

Gyertek és játsszatok minél többen ezért a szuper jó kis kreatív ízélmény-emlékkönyvért!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések