SÓVIRÁGOS - CSOKOLÁDÉS KEKSZ

Az elmúlt időszakban olyan felfordulás volt nálunk, hogy az első adventi vasárnap elmaradt a kekszsütés. (Egyébként a másodikon is...) A gyertyákkal és az ünnepi díszítéssel is épp csak elkészültünk. Nyakukon a harmadik gyertya meggyújtása, ezért össze kell most már szednem magam. Mi egy régi hagyományos aprósütivel fogunk kezdeni, a vaníliás-diós kiflikkel, Nektek viszont egy klasszikus csokis kekszet hoztam, egy csipet sóvirággal a tetején. Ha nem tudjátok egyből kisütni, a tésztát lefedve 1 órát hűtőben is pihentethetitek. Így ugyan nem "terül" a tészta annyira, de egyaránt finom lesz. Az őszi Segítsüti akcióban is ez volt a felajánlásom, és ha minden igaz, egy gyereksereg fogyasztotta el egy zsúr alkalmával. A fűszereket természetesen most is a Fűszerésztől szereztem be! Megjelent: Kifőztük gasztomagazain - november...


Hozzávalók kb. 24 db-hoz
11 dkg puha vaj
10 dkg nádcukor
6 dkg cukor
1 tojás
1/2 teáskanál őrölt Bourbon vanília
1/2 teáskanál tengeri só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
4 dkg liszt
10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
fleur de sel (sóvirág)


A vajat és a kétféle cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. A tengeri sót, a szódabikarbónát és a kétféle lisztet elvegyítjük, a tojásos masszához forgatjuk. Végül belekeverjük a durvára darabolt csokoládét is. A tésztából diónyi gömböket formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Mindet 6 cm-es körré lapítjuk, helyet hagyva közöttük, majd 1-1 csipet sóvirágot szórunk a tetejükre. A kekszeket 180 fokra előmelegített sütőben 10-11 perc alatt ropogósra sütjük. 5 percig a tepsin pihentetjük, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó fémdobozban tároljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések