AJVÁROS RISOTTO

Mindig azt érzem a risottóval kapcsolatban, hogy kicsit olyan, mint a pizza, a quiche, vagy épp a tojásrántotta, mert egyrészt az ízesítési lehetőségek határtalanok, másrészt minden maradékot bele lehet tenni. Komolyan, tényleg így van. Egy apró darab sajtot, két mini mozzarella gömböt vagy egy szál megmaradt újhagymát... Csak az alapot kell megcsinálni rendesen, utána bármit hozzákeverhetünk. Tavasszal spárgát, ősszel gesztenyét és gombát, de egy kis kacsa mellé is jól passzol köretnek. Aki kedveli az ajvárt, az ezt a risotto-verziót (megjelent: Kifőztük - november) is szeretni fogja. Az ajvár tele van ízekkel, a sajt pedig finoman nyúlik a rizsszemek között...


Hozzávalók 4 kisebb adaghoz
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
30 dkg rizottórizs (pl. arborio)
1 dl száraz fehérbor
1 l zöldségalaplé
5 dkg reszelt parmezán
7 teáskanál ajvár
10 dkg mozzarella felkockázva
1 csipet tengeri só
frissen őrölt tarka bors
kevés olívaolaj

a tálaláshoz:
reszelt parmezán


A kétféle megtisztított hagymát finomra vágjuk, és 3 dkg vajon megdinszteljük. A rizst alaposan átforgatjuk benne, majd ráöntjük a bort, és 2–3 percig sisteregni hagyjuk, amíg az alkohol el nem párolog. Állandó keverés mellett, folyamatosan adagoljuk hozzá a zöldségalaplevet, és addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul (kb. 1/2 óra). Az utolsó adag levest nem főzzük el teljesen, kicsit „szaftosra” hagyjuk az ételt.

Amikor a rizs „al dentére” puhult, belekeverjük a parmezánt, majd az ajvárt, végül a mozzarellát is. Sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt készre pároljuk. A maradék vajkockát a tetejére dobjuk, lefedve 5 percet pihentetjük. Tányérokba adagolva, parmezánnal meghintve tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések