2013. febr. 7.

CSOKIS ZABPELYHES KEKSZ

Több zabpelyhes keksz receptet is kipróbáltam már, de a Stahl-féle ízlett a legjobban. Lehet, hogy azért, mert csokimániások vagyunk, vagy azért, mert a zabpehely őrlemény miatt ropogósabb? Talán mindkettő. Én csak egy kis dió hozzáadásával módosítottam az eredeti recepten, sajnos így végképp ellenállhatatlan lett.



Csokis zabpelyhes keksz

 
Hozzávalók:
5 + 2,5 dkg zabpehely
7,5 dkg liszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó (kb 2,5 dkg)
5 dkg étcsoki, apróra vágva
10 dkb puha vaj
15 dkg barnacukor
1 tojás
1 marék darált dió

Az 5 dkg zabpelyhet serpenyőben 3-4 perc alatt enyhén megpirítom, kicsit hagyom kihűlni, majd késes aprítóban megőrlöm.

Összekeverem a zabpehelyőrleményt, lisztet, szódabikarbonát és a kakaót. Beleteszem a csokoládét is. Egy másik tálban habosra keverem a puha vajat a cukorral és a tojással. A két tál tartalmát összedolgozom és mehet hozzá a maradék 2,5 dkg zabpehely valamint a darált dió.

Diónyi gömböket formázok, sütőpapírral bélelt tepsiben szétlapogatom őket kb 4 cm átmérőjű fél cm vastag korongokká, és 200 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütöm. Pár perc pihetetés után rácson hűtöm ki. Ebből az adagból 20 nagyobb, de puhább vagy 25 kisebb, ropogósabb keksz lesz.



 
Csokis zabpelyhes keksz
 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper recept, pontos hozzávalókkal. Ma megsütöttem, igen ízlett mindenkinek. Köszönöm, bekerül a repertoáromba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy megszerettétek :)

      Törlés
  2. Hm,ígéretes...kipróbálom.....köszönöm!

    VálaszTörlés