HABOS CSERESZNYÉS PITETORTA

Citrusos cseresznye, csokis ricottakrém, omlós mandulás pitetészta... és a tetején habcsók, habcsók és még több habcsók... Kell ennél több egy tortában? Miután Mimi modellt állt a tortatállal, rögtön neki is kezdett a "kupola" lebontásának. Nem rossz ötlet, én mégis azt javaslom, hogy minden egyes falatba az összes rétegből jusson! Így lesz egyszerre krémes és roppanós! A torta a Nagykörű Cseresznyetortája versenyen is indul, akit érdekelnek a részletek, az látogasson el a Nagykörű Tortája Facebook oldalára!


Habos cseresznyés pitetorta


Hozzávalók:
Tészta:
115 g vaj
225 g liszt
csipet só
40 g kristálycukor
20 g darált mandula
1 gyengén felvert tojás
fél tojáshéjnyi hideg víz


Ricottás réteg:
250 g ricotta vagy túró
2-3 evőkanál mascarpone
40 g kristálycukor
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál csokicsepp (ét)


Citrusos cseresznyekrém:
250 g cseresznye (maggal mérve)
fél narancs + fél citrom lehártyázott húsa és leve (együtt kb 50 g)
100 ml víz
20 g kristálycukor
2 db zselatinlap
Habcsók:
3 tojás fehérje
150 g kristálycukor




A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrom, majd csak utána dolgozom bele a tojást plusz egy fél tojáshéjnyi hideg vizet. A tésztát kis gömbbé formázom, ellapítom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtom, kibélelek vele egy 18 cm-es kapcsos tortaformát és még fél órára visszateszem hűlni.

A túrókrémhez az első három hozzávalót krémesre keverem, majd a végén hozzáadom a citromhéjat és a csokit is. A pitetésztában elsimítom a ricottakrémet és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél órát sütöm.

Közben készítem a cseresznyekrémet: Kimagozom a cseresznyét. Ebből az adagból nekem 200 g lett. Egy lábosba borítom a magozott cseresznyét, a citrusok húsát és levét, hozzáadom a vizet és a cukrot. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzöm, míg a narancs és a citrom darabjai a cseresznyével el nem főnek és az egész krémes, lekvár állagúvá nem válik. Ekkor beleteszem a két lapzselatint, elkeverem és félreteszem.

A tojások fehérjét elkezdem felverni, miközben a kristálycukrot folyamatosan adagolom hozzá. Addig dolgoztatom a robotgépet, amíg a hab szép fényes, krémes állagúvá nem válik.

Összeszerelés:
Az elősütött ricottás tésztán elkenem a csersznyeréteget végül ráhalmozom a tojásfehérje habot. Kanállal mindenféle rakoncátlan hullámot készítek és kis fokozaton, kb 100 fokon inkább csak "szárítom" a sütőben amíg a hab roppanóssá és kicsit aranyszínűvé nem válik. (Legalább másfél órát vesz igénybe.) A tortaformában hűtöm ki, majd hűtőben pihentetem, csak ezután szeletelem fel.

Habos cseresznyés pitetorta




Habos cseresznyés pitetorta


Megjegyzések

  1. Gratulálok. Ez valami csoda szép, és csoda finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat! Nekünk nagyon ízlett :)

      Törlés
  2. Csilla a mailed kéne, ide : cseresznyestorta@gmail.com

    VálaszTörlés
  3. Hú, de jól néz ki, és nagyon aranyos a kis modelled is. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Bizony sokat segítenek ezek az apró kezek :)

      Törlés
  4. A látvány sem mindennapi, gyönyörű! Elfogadnék belőle egy szeletet, vagy kettőt!?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Piroska! Sajnos már elpusztítottuk :( Elég kapós kis süti volt :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések