2013. jún. 30.

HABOS CSERESZNYÉS PITETORTA

Citrusos cseresznye, csokis ricottakrém, omlós mandulás pitetészta... és a tetején habcsók, habcsók és még több habcsók... Kell ennél több egy tortában? Miután Mimi modellt állt a tortatállal, rögtön neki is kezdett a "kupola" lebontásának. Nem rossz ötlet, én mégis azt javaslom, hogy minden egyes falatba az összes rétegből jusson! Így lesz egyszerre krémes és roppanós! A torta a Nagykörű Cseresznyetortája versenyen is indul, akit érdekelnek a részletek, az látogasson el a Nagykörű Tortája Facebook oldalára!
 


Habos cseresznyés pitetorta


Hozzávalók:
Tészta:
115 g vaj
225 g liszt
csipet só
40 g kristálycukor
20 g darált mandula
1 gyengén felvert tojás
fél tojáshéjnyi hideg víz


Ricottás réteg:
250 g ricotta vagy túró
2-3 evőkanál mascarpone
40 g kristálycukor
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál csokicsepp (ét)


Citrusos cseresznyekrém:
250 g cseresznye (maggal mérve)
fél narancs + fél citrom lehártyázott húsa és leve (együtt kb 50 g)
100 ml víz
20 g kristálycukor
2 db zselatinlap
 
 
Habcsók:
3 tojás fehérje
150 g kristálycukor




A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrom, majd csak utána dolgozom bele a tojást plusz egy fél tojáshéjnyi hideg vizet. A tésztát kis gömbbé formázom, ellapítom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtom, kibélelek vele egy 18 cm-es kapcsos tortaformát és még fél órára visszateszem hűlni.

A túrókrémhez az első három hozzávalót krémesre keverem, majd a végén hozzáadom a citromhéjat és a csokit is. A pitetésztában elsimítom a ricottakrémet és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél órát sütöm.

Közben készítem a cseresznyekrémet: Kimagozom a cseresznyét. Ebből az adagból nekem 200 g lett. Egy lábosba borítom a magozott cseresznyét, a citrusok húsát és levét, hozzáadom a vizet és a cukrot. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzöm, míg a narancs és a citrom darabjai a cseresznyével el nem főnek és az egész krémes, lekvár állagúvá nem válik. Ekkor beleteszem a két lapzselatint, elkeverem és félreteszem.

A tojások fehérjét elkezdem felverni, miközben a kristálycukrot folyamatosan adagolom hozzá. Addig dolgoztatom a robotgépet, amíg a hab szép fényes, krémes állagúvá nem válik.

Összeszerelés:
Az elősütött ricottás tésztán elkenem a csersznyeréteget végül ráhalmozom a tojásfehérje habot. Kanállal mindenféle rakoncátlan hullámot készítek és kis fokozaton, kb 100 fokon inkább csak "szárítom" a sütőben amíg a hab roppanóssá és kicsit aranyszínűvé nem válik. (Legalább másfél órát vesz igénybe.) A tortaformában hűtöm ki, majd hűtőben pihentetem, csak ezután szeletelem fel.
 

Habos cseresznyés pitetorta




Habos cseresznyés pitetorta


 

9 megjegyzés:

  1. Gratulálok. Ez valami csoda szép, és csoda finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat! Nekünk nagyon ízlett :)

      Törlés
  2. Csilla a mailed kéne, ide : cseresznyestorta@gmail.com

    VálaszTörlés
  3. Hú, de jól néz ki, és nagyon aranyos a kis modelled is. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Bizony sokat segítenek ezek az apró kezek :)

      Törlés
  4. A látvány sem mindennapi, gyönyörű! Elfogadnék belőle egy szeletet, vagy kettőt!?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Piroska! Sajnos már elpusztítottuk :( Elég kapós kis süti volt :)

      Törlés