"SPÁRGÁS - MINDENES" LASAGNE

Kifejezetten könnyed, nyári tésztaétel készült nálunk, ha már úgy tűnik, hogy végre beköszöntött ez az évszak is, "spárgás - mindenes" lasagnet ebédeltünk a teraszon. Amit itthon találtam, mindent egybe dobtam, és azt kell mondjam, a végeredmény meglepően finom lett. Bocz medvespesto is került bele, bár nem az volt a főszereplő. Ezt a kézműves pestot már korábban bemutattuk Nektek a Magyar finomságok sorozatban ebben a sós tortában. Előkészítés közben, a hűtőben pakolászva tűnt fel, hogy egy üveg, kevéske maradékkal az alján a hűtőpolc hátsó részébe csúszott, gondoltam akkor belekeverem azt is. Nem bántam meg, itt is jól szerepelt, nagyon kellemesen ízesítette ezt a rakott tésztát is.

Spárgás pestos besamel mártásos lasagne

Hozzávalók:
500 g spárga
olívaolaj
100 g bacon
600 ml tej
50 g vaj
50 g liszt
tarkabors
szerecsendió
250 g friss lasagne lap
1 doboz ricotta
kb 6-7 teáskanál Bocz diós medvehagymapesto
kis csokor friss bazsalikomlevél
darabka parmezán
1 nagy mozzarella gömb, felszeletelve
1 fürt koktélparadicsom


A spárgát megmosom, feldarabolom és egy kevés olívaolajon sóval, borssal megpirítom, majd félreteszem. Egy sütőtálat kivajazok, a bacont csíkokra vágom.
A besamell mártáshoz a vajat megolvasztom egy lábosban, a lisztet zsemleszínűre pirítom a vajon, fokozatosan, folytonos kevergetés mellett (kézi habverőt használok) adagolom hozzá a tejet és mártássűtűségűre főzöm. Ízesítem sóval, borssal és szerecsendióval.
Már kezdem is a rétegezést. Igyekszem a hozzávalókat egyenletesen elosztani  a rétegek közt úgy, hogy a tetejére mindenképp bőven jusson a mártásból. Egy réteg tésztát lerakok az edény aljára, kanalazok rá a besamellből, szórok rá spárgát, szalonnát, pestot és ricottát. (A pestot pár csepp tejszínnel szoktam néha hígítani, úgy csöpögtethetőbb az állaga.) Az utolsó tésztalapra nagyobb mennyiséget hagyok a tejmártásból, erre rátépkedem a bazsalikomleveleket, bőven megreszelem a parmezánnal és megrakom a mozzarella szeletekkel. A paradicsomfürtöt a közepére dobom és lefedve kb 40 percet sütöm, majd fedő nélkül pirítom a tetejét szép aranyszínűre.


Bocz medvepesto lelőhely még mindig:
Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu






Megjegyzések

  1. Ez aztán egy guszta lasagne! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, köszönöm szépen! Idén talán harmadszor sikerült kint enni ez miatt a monszun idő miatt :( Finom, nyárias kaja tényleg.

      Törlés
  2. What fantastic photography - the tomatoes with their striking colour contrast are the perfect finishing touch and all in all this picture really sells this mouth watering dish!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hi Keith, thank you so much for your encouraging comment! You made my day :) So special for me because I am a beginner...

      Törlés
  3. Kar hogy gyorsan elfogyott.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések