MALVA PUDING SZIVÁRVÁNYORSZÁGBÓL

A fekete kontinens varázslatos kettőssége mindig is lenyűgözött: álmokkal teli és veszélyes, vad és símogató, Atlanti és Indiai, modern és hagyományos, vas és gyémánt, luxus és nyomor, fekete és fehér... Afrika nem csupán maga a misztikum, de maga a természet is! A nappali falán lévő afrikai maszk minden nap emlékeztet erre a mesésen titokzatos helyre. Igen, Afrika, és leginkább Dél-Afrika iránti rajongásom határtalan. Ó, és az ételek... a húsok: steak, afrikai vadak, halak; a bor, az egzotikus gyümölcsök... és az édességek! Dél - Afrika első számú desszertje a "malva pudding", mely Fokvárosban minden valamirevaló étterem étlapján szerepel. Eredete a hollandokhoz kötődik, mint a legtöbb "afrikaan" dolog, elnevezésére több magyarázat is létezik, de biztosat senki nem tud.  Bár diétásnak nem mondható, de csodálatosan egyszerű, ugyanakkor nagyon finom desszert. Hogy ez mennyire igaz, a második képen látható Mimi tányérja tálaláskor és utána...
Malva puding Dél-Afrikából


Hozzávalók (2 db 18cm x 12cm tálhoz):
A tésztához
150 g liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
egy csipet só
1 közepes méretű tojás
230 g kristálycukor
1 kisebb narancs finomra reszelt héja
1 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál vaj
1 teáskanál frissen facsart citromlé
250 ml tej

Szószhoz (kb 5 dl - hez)
100 ml tejszín
100 ml tej
180 g kristálycukor
100 g vaj
50 ml víz
1 narancs frissen facsart, átszűrt leve (50 ml)


Az egyik tálban összekeverem a lisztet, szódabikarbónát és a sót. A másikban habosra keverem a tojást a cukorral és a narancshéjjal.
Egy kisebb lábosban összemelegítem a lekvárt, vajat és a citromlevet, de nem forralom fel. Picit hűtök rajta, majd a tojásos cukorhoz keverem. Ezután hozzádolgozom a lisztes keveréket és a tejet is, így palacsintatészta sűrűségű masszát kapok.
Kivajazott tűzálló edénybe öntöm, ügyelve arra, hogy kb az edény 2/3-ig érjen csak. 180 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt aranyszínűre sül meg, tűpróbával ellenőrzöm. Ha túlságosan pirulna, fóliával takarom le.
A szószhoz az összes hozzávalót egy lábosban összemelegítem, de nem forralom. Amint a pudingot kiveszem a sütőből, alaposan megszurkálom hústűvel, majd azon nyomban nyakon öntöm a szósszal. Elképzelhető, a sütőtál méretétől függően, hogy elsőre az összes szirupot hely hiányában nem tudjuk ráönteni, ekkor néhány perc múlva, amikor a tészta magába szívta az első adag szirupot, folytatom a locsolgatást. A puding bő negyed óra alatt issza magába a teljes mennyiséget. A legfinomabb langyosan vanília sodóval!



Malva puding Dél-Afrikából

Megjegyzések

  1. A szószos kép nagyon meghozza az ember kedvét, hogy megsüsse! :)

    VálaszTörlés
  2. Mentettem a receptet. Nagyon tetszenek ezek a szoszos-leontos sutik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon szeretjuk az ilyesmiket! Remelem izlik majd, orulok, hogy itt jartal :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések