2013. jan. 27.

Mogyoróvajas csokis trüffel lakásavatóra

Amint megláttam Bakerella oldalán ezt a bonbon receptet, tudtam, ez a legjobb, ami a hűtőmben lévő mogyoróvaj maradékkal történhet. Pontosan követtem a leírást és tádám, itt vannak... És mivel most tudtam meg, hogy az én drága kozmopolita-éppenlondoni-barátnőm, M és párja, S összeköltöztek, ezzel a trüffellel szeretnék - sajnos csak így virtuálisan jelenleg - sok boldogságot kívánni Nekik a közös lakásban!


Mogyoróvajas csokis trüffel

Hozzávalók:
110 g mascarpone
140 g csokoládé (2/3 rész 70%-os kakaótartalmú és 1/3 rész tejcsokoládé)
130 g mogyoróvaj



A mascarpone-t habosra keverem.  A csokit gőz fölött megolvasztom, majd elkeverem benne a mogyoróvajat.
 
A csokis masszát a krémsajthoz keverem és egy kisebb tálba öntöm. Lefedem és néhány órara hűtőbe teszem pihenni.
 
Kis gombócokat formázok a csokiból és egy kicsit visszateszem a hűtőbe. Átszitált porcukorba és holland kakaóba forgatom. Nekem 19 db trüffel lett belőle. Hűtőben tárolandó.


2013. jan. 25.

Parkin és a máglyák éjszakája

A "parkin" egy zabpelyhes, puha, kissé ragacsos torta, inkább piskóta-szerű süti, melyet hagyományosan november 5-én esznek az britek, az örömtüzek éjszakáján. És mit is ünnepelnek a tűzijátékokkal? 1605-ben ezen a napon tartóztatták le Guy Fawkes-t, aki merényletet tervezett I. Jakab angol király ellen  és fel akarta robbantani a Parlament épületét. A recept eredetileg Észak - Angliából, a leghíresebb parkin pedig Yorkshire-ből származik, akárcsak Guy Fawkes, micsoda véletlen... Állítólag még finomabb, ha néhány napot fémdobozban, légmentesen lezárva pihen. Maradt még egy jó adag melasz és szirup a karácsonyi sütés-főzés után, gondoltam felhasználom. Mi szívesen fogyasztjuk a reggeli kávénk mellé, de délutáni teázáshoz is szuper. Még szerencse, hogy a rengeteg szénhidrát mellet azért egy kis egészséges zabpehely is van benne...


Parkin



Hozzávalók:
100 g vaj
100 g melasz (black treacle)
200 g golden szirup (golden syrup)
100 g barnacukor
200 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teásknanál szódabikarbóna
100 g zabpehely
1 tojás felverve
6 evőkanál tej

Egy kisebb tepsit kivajazok és kibélelem sütőpapírral. A vajat, melaszt, szirupot és a cukrot egy kisebb lábosban takaréklángon melegítem addig, míg teljesen össze nem olvadnak, majd félreteszem kissé kihűlni.

Közben a szárazanyagokat egy tálban összekeverem. Amint a cukros szirup már nem forró, azt is hozzáöntöm. Most beledolgozom a tojást és a tejet.

Az előkészített tepsibe öntöm és 150 fokos sütőbe tolom 1 -1és1/4 órára. Tepsiben hagyom kihűlni, majd feldarabolva légmentesen lezárt fémdobozban tárolom.






2013. jan. 24.

Sonkás rakottas

Anyu húsvét után szokott hasonlót készíteni, amikor már mindenkinek a könyökén jön ki a sonka. Bár még sokára jön a nyuszi, nálunk ma ez volt az ebéd...
 
Sonkás rakottas

 
Hozzávalók:
15-20 dkg angol szalonna
10 dkg főtt füstölt sonka/gépsonka
250 g kockatészta
50 g vaj
3 evőkanál liszt
3 dl tej
kb 1,5 dl tejföl
kb 20 dkg trappista sajt
bors
szerecsendió


Az angol szalonnát és a sonkát ledarálom. A sajtot lereszelem. Egy tűzálló tálat kivajazok.

Elkészítem a besamelt: a vajat megolvasztom, rászórom a lisztet és zsemleszínűre pirítom, majd apránként hozzáadom a forró tejet és habverővel csomómentesre keverem, kissé besűrítem. Leveszem a tűzről és jöhetnek a fűszerek, majd a tejföl.

Összeszerelés: egy réteg tészta, egy réteg sonka, kevesebb, mint fele a besamelnek, sajt, ismét tészta, sonka, szósz és a tetejére a maradék sajt.

Előmelegített sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütöm.



2013. jan. 23.

PASZTERNÁK PITE

Gyakran eszünk quiche-t, azaz sós tortát. A vajas tészta rém egyszerű, ezer féle finomsággal tölthető. Most paszternákkal és karamellizált lilahagymával készült.

Paszternák pite

Hozzávalók:
A vajas tésztához:
200 g liszt
100 g vaj
1 teáskanál só
bors

A töltelékhez:
25 g vaj
3 nagyobb fej lilahagyma
500 g paszternák
2 tojás
2 dl tejszín
50 g sajt (most sárga cheddar-t használtam)


A tészta hozzávalóit egy tálba öntöm és 3-4 evőkanál vízzel összedolgozom. Gömböt formázok belőle, ellapítom, átlátszó fóliába csomagolom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Felhasználáskor lisztezett felületen nyújtom ki és belesimítom a piteformába. Villával megszurkálom az alját, a tetejére sütőpapírt és nehezéket teszek. (Én speckó Le Creuset sütőgolyókat használok.) 190 fokra előmelgített sütőben sütöm 15 percet.
A töltetlékhez a hagymát vékonyra felszeletelem, sózom és a vajon 10-15 perc alatt kislángon megdinsztelem. A paszternákot megpucolom, feldarabolom és lobogó, sós vízben 10 perc alatt puhára főzöm. Ha kész lecsepegtetem és összetöröm.
A tojásokat felverem, hozzáadom a tejszít, sajtot, a paszternák pürét és végül a hagymát is. Az egész masszát szépen elsimítom az elősütött tésztában és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütöm.

2013. jan. 22.

SZALONNÁS GNOCCHI

Újabb nyertes ebéd: a "gokki"...nemcsak Miminek!

Szalonnás gnocchi
Szalonnás gnocchi
Hozzávalók:
500 g gnocchi
100 g bacon
2 dl tejszín
parmezán
bors


Lobogó, enyhén sós vízben 3 perc alatt kifőzöm a gnocchit. Akkor jók a gombócok, amikor feljönnek a víz felszínére.
Amíg a gnocchi fő, van időm elkészíteni a szószt. A bacont felkockázom és a legnagyobb serpenyőmben kissé lesütöm. Ráöntöm a tejszínt, kevés parmezánt reszelek hozzá és tekerek rá egy kis borsot is (sózni nem kell). Két perc múlva már kissé sűrűsödik a sajtmártás.
Amint a tészta készen van, leszűröm és már dobom is a szószba. Óvatosan elkeverem, hogy a tejszínes mártás mindenhol érje őket és nem több, mint néhány másodpercet hagyom rottyanni. Tálaláskor általában még reszelünk rá egy kis parmezánt.

2013. jan. 20.

PANFORTE - CSAK ELVETEMÜLTEKNEK

 Mama, "nagyon crunchy sütit" kérek még! - mondja Mimi. Bár egyáltalán nem bababarát (inkább magunknak készítettem), de azt már ő is tudja, hogy ellenállhatatlan. Szépen felszeletelni teljes képtelenség, de ha sikerül végre egy darabot magunkhoz ragadni, vigyázat, már nem lesz visszaút!

Panforte - csak elvetemülteknek


Hozzávalók (18 cm-es formához):
70 g mogyoró
130 g mandula
150 g kandírozott narancshéj
70 g kandírozott citromhéj
2 evőkanál cukrozatlan kakópor (kb 15 g)
35 g liszt
1 púpozott mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
50 g cukor
170 g méz
porcukor a tetejére


A mogyorót és a mandulát forró sütőben néhány perc alatt megpirítom, hámozatlan magvak esetén a héjukat ledörzsölöm. Durvára őrlöm őket, majd a citrushéjakkal, a kakóval, liszttel és a fűszerrel elkeverem.
A cukrot és a mézet kis lángon összemelegítem, míg szép folyóssá nem válik. Ezt a cukros masszát elkeverem a szárazanyagokkal, nem könnyű, mert sűrű és ragad.

A kapcsos tortaformát kivajazom és kibélelem sütőpapírral mind az alját, mind az oldalát. A tészta masszát beleöntöm és jól lenyomkodom az aljára, a tetejét pedig olyan egyenesre simítom, amennyire csak lehet. 150-160 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt készül el. Miután kivettem a sütőből, néhány percet hagyom a formában, majd rácson hűtöm ki. A tetejét porcukorral szórom meg.

Én 18 cm-es tortaformában készítettem, de legközelebb megpróbálom a 20-as vagy 23 cm-es formát, hátha akkor könnyebben lehet felvágni.
 
 
Panforte - csak elvetemülteknek
 

 

2013. jan. 19.

FEHÉR PIZZA

Bár minket is belepett a hó, de a pizza inkább a tejfölös alap miatt fehér...


Fokhagymás tejfölös fehér pizza

Hozzávalók:
A pizzatésztához:
300 g liszt (ebből kb 50 g durumliszt)
fél teáskanál só
kb 5-6 g szárított élesztő
kb 170 ml langyos víz
2 evőkanál olívaolaj

Feltéthez:
1 pohár tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
bors
két marék csemegekukorica
5 szelet sonka
egy darabka sajt lereszelve
parmezán


A tésztához valókat összeöntöm és néhány perc alatt kidagasztom. Kelesztőtálba borítom és vékonyan belisztezem a tésztagombóc felszínét. Kb 1 óra alatt szépen megkel szobahőmérsékleten. (Amíg a tészta pihent, mi szánkóztunk kicsit Mimivel...) Vékonyra nyújtom és olajozott sütőlapra helyezem.
A feltéthez simára keverem a tejfölt a zúzott fokhagymával, sózom, borsozom, majd szépen rákenem a tészta alapra. Ezek után jöhet a kukorica, a sonkaszeletek, a legvégén pedig reszelek még rá egy kis parmezánt is. 220 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készül el.


Fokhagymás tejfölös fehér pizza



2013. jan. 18.

AMI MINDIG BEJÖN - TEJSZÍNES CSIRKE

Ha Mimi válogatós időszakát éli... nálunk ez a tuti nyerő kombináció.




Tejszínes zöldséges csirke
Felirat hozzáadása
 

Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma
250 g gomba, szeletelve
2 kisebb csirkemell felkockázva
fél doboz csemegkukorica, lecsepegtetve
1 doboz tejszín
parmezán
bors
bazsalikom
fokhagyma granulátum
olívaolaj

köretnek: rizs
 
 
A vöröshagymát apró kockára vágom és az olajon megdinsztelem. Rádobom a gombát, majd néhány perc pirítás után a felkockázott húst. Sózom, borsozom, meghintem kissé a fokhagymaporral és bazsalikommal. Mikor a hús szépen megpuhult, hozzáadom a kukoricát és ráöntöm a tejszínt. Mehet rá a parmezán, ízlés szerint, mi mondjuk sok sajttal szeretjük. Egy picit összeforralom amíg a tejszín is besűrűsödik, köretnek pedig elég a natúr rizs hozzá.




2013. jan. 16.

Sütőben sült "palánta-polenta"

Szerintem polenta, Mimi szerint palánta, Orsi néni szerint puliszka. Az első fogműtétem után a szomszéd nénink lepett meg a sonkalében főtt polentával. Akkor szó szerint életet mentett! Maga a natúr polenta elkészítése nem igényel komolyabb "szaktudást". Főzhető hígabbra vagy keményebbre, jól variálható és maradékhasznosításra is remek. Bár eredetileg sokáig kell főzni, én 20-25 percet szoktam rászánni, több időm nincs rá, és így is szeretjük.

Sütőben sült "palánta-polenta"


Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:
35 dkg kukoricadara
1 evőkanál só
bő 10 dkg gépsonka vagy szeletelt sonka
10 dkg feta
5-10 dkg reszelt parmezán
kb 6 evőkanál tejszín
kb 5 dkg vaj


Egy fazékban felforralom 1,2-1,3 l vizet a sóval és a kukoricadarát állandó keverés mellett beleöntöm, rendszeresen kevergetem, pont mint a tejbegrízt és kb 25 perc alatt megfőzöm. Mielőtt levenném a tűzről, belekeverem a vaj harmadát, egy vizes vágódeszkára borítom és egyenletesre simítom a felszínét.

Amint kihűlt, pogácsaszaggatóval köröket szaggatok ki és vajazott, tűzálló tálba rakom.

A sonkát kis kockákra darabolom és rászórom a polentára. Rámorzsolom a fetát is, jöhet a löttyintésnyi tejszín és  végül egy jó adag parmezánt reszelek a tetejére. A vaj maradékát is rádobom és már mehet is egy fél órára a 200 fokra előmelegített sütőbe.



2013. jan. 15.

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

Ez itt - legalábbis számomra - a legegyszerűbb verzió, már évek óta így készítem. Amíg Mimi pici volt, jobban visszafogtam a fűszerezést, de mióta lecsúszik a strucckolbász és a füstölt tokaszalonna is, már mindegy...



Sütőtök krémleves


Hozzávalók:
1 közepes méretű sütőtök
1 kisebb fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
egy darabka vaj + löttyintésnyi olívaolaj a hagymák megfuttatásához
1,5-2 liter húsleves (kockából is jó)

bors
szerecsendió
tejszín
 
 
Egy közepes méretű sütőtököt kb 6 darabra vágok és héjastól közepes hőfokon 1 óra alatt megsütöm.
 
A hagymákat apróra vágom és a vaj-olívaolaj keveréken megdinsztelem. A tököt a héjából kikaparom és rádobom a hagymákra. Egy kevés húslevessel felöntom, összepárolom, majd átturmixolom, amíg szép krémes nem lesz.
 
Visszateszem a gázra és öntök még rá húslevest, attól függően, hogy mennyire sűrű krémlevest szeretnék. Ízesítésként só, bors és szerecsendió következik.  Egy löttyintésnyi tejszínnel krémesítem és néhány percet még a tűzön hagyom.
 
Frissen sült vajas baguettel a legjobb.
 
 
 


2013. jan. 14.

KENYI - A HÁZIKENYÉR

És még én is meg tudom sütni...

Dagasztás nélküli házikenyér


Hozzávalók:
6 dl liszt (most 5 dl BL80 + 1 dl teljes kiőrlésű rozsliszt keverékét használtam)
kb 3-3,5 dl langyos víz
1/4 teáskanál szárított élesztő
1,5 teáskanál só

 
Kelesztőtálba szórom az összes hozzávalót, és ragacsos nokedlitészta állagúra elkeverem. A víz mennyisége attól függ, milyen lisztet használunk, és az mennyit vesz fel. Egy konyharuhával letakarva a mikróba teszem, általában éjszakára, csak ráhajtom az ajtaját, és legalább 10 órára békén hagyom kelni.

Másnap, vagy a kelesztési idő leteltével, 240 fokra előmelegítem a sütőt egy jénaival (tetejével ) együtt. A tésztámat kicsit összekeverem, a felületét kissé behintem liszttel és a forró jénaiba kaparom. Fedő alatt 35 percet, majd fedő nélkül még kb 20 percet sütöm. Ha túlságosan pirulna a teteje, egy fóliával letakarom. Amint kész, rácsra borítom, ott hagyom kihűlni.
 
 
Dagasztás nélküli házi kenyér
 


2013. jan. 13.

PARADICSOMLEKVÁR

Még a nyáron ügyeskedtük. Nem csak kenyérre kenve finom, de melegszendvics krémnek, pizzaszószként, illetve tésztaszósz alapnak is használjuk.
Flat-cat receptjét követtem.


Paradicsomlekvár



Hozzávalók:
40 dkg friss paradicsom
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
8-10 bazsalikomlevél
4 ek balzsamecet
1 mokkáskanál só
fissen őrölt fekete bors


 
A paradicsomot, az aszalt paradicsomot és a hagymákat apróra vágom és kis lángon elkezdem főzni.
Hozzáadom a balzsamecetet, sót, borsot. Amikor átfő és szépen besűrűsödik, beledobom a bazsalikomot, áttumixolom és még néhány percet forralom. Majd előzőleg sterilizált üvegekbe töltöm, jól lezárom. Egy nagyobb fazékba állítom a lekvárokat, nyakig felöntöm vízzel és kb 10-15 percig forralom. Lassan hagyom kihűlni.
 
 
Paradicsomlekvár
 

2013. jan. 12.

KIRÁLYI ROZMARING MÁRTÁS

Még sosem hagyott cserben!
Kísérője lehet halnak, citromos rozmaringos sült csirkének, de  mi "jacket potato" mellé is sokszor készítjük.

Hozzávalók:
2-3 dl tejszín
2-3 dl tej
1 szál friss rozmaring

bors
esetleg kb 2 teáskanál étkezési keményítő

A keményítő kivételével összeforralom a hozzávalókat, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Ha hígnak találom, a keményítőt kevés hideg vízben csomómentesen elkeverem és ezzel sűrítem a mártást.

2013. jan. 11.

NARANCSOS TÚRÓTORTÁNK


 A krém akár előző nap is elkészíthető.
 
Narancsos túrótorta




Hozzávalók:
 
 
Piskótához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
1 mokkáskanál sütőpor
 
Krémhez:
25 dkg túró
2 narancs frissen facsart leve
1 csomag zselatin fix
fél citrom reszelt héja
80-90 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 teáskanál rum
250 ml tejszín
1 narancs húsa lehártyázva, apró kockákra vágva
 
Díszítés:
2 marék szeletelt mandula megpirítva
egy darabka magas kakaótartalmú csoki
narancsszeletek

Először elkészítem a piskótát. A tojások sárgáját és a cukrot habosra dolgozom (fehéredésig), majd összekeverem a liszttel és a sütőporral. A fehérjéket kemény habbá verem, és laza mozdulatokkkal belekeverem a sárgákból készített masszát, vigyázva nehogy összetörjem a habot. Beleöntöm egy kb 23 cm-es tortaformába és közepes hőfokon készre sütöm (tűpróba).
 
A krémhez a túrót és a narancs levét krémesre turmixolom, hozzáöntöm a zselatin fixet és elkeverem. Majd következik a citromhéj, a porcukor, a vaníliás cukor és végül a rum.
A tejszínt külön felverem és óvatosan a túrókrémhez keverem. Hűtőben pihentetem 15-20 percet.
 
Összeállítás:
A kihűlt piskótát félbe vágom, az alsó lapot megkenem a túrókrémmel és a tetején elrendezem a narancskockákat. Befedem a másik lappal és az egesz tortát bevonom a maradék krémmel. Az oldalára felügyeskedem a pirított mandula szeleteket, a tetejére bőven reszelek az étcsokiból és végül felhalmozom rá a friss naracskarikákat. Nem árt, ha tálalásig néhány órát pihen a hűtőben.


2013. jan. 10.

OLASZ SÜTŐTÖKLEKVÁR

Lekvárfőzés télen? Sütőtökből természetesen! Reggeli pirítósra, kekszre kenni, kalács mellé vagy akár sült húshoz. És sajttal... fenséges!

Olasz sütőtöklekvár
Olasz sütőtök lekvár

Hozzávalók:

1 kg sütőtök
600 g cukor
2 pucolt alma kis kockákra vágva
2 citrom reszelt héja
5 citrom kifacsart leve

A lekvárfőzés előtti este megpucolom a tököt és kis kockákra felvágom. Ráöntöm a cukrot, és éjszakára lefedve beteszem a hűtőbe. Másnap mérsékelt lángon elkezdem főzni, hozzáadom az almakockákat, a citromhéjat majd a citromok levét is. Folyamatosan kevergetem amíg teljesen átfő, besűrűsödik és egy kicsit karamellizálódik is. Ekkor átturmixolom a krémesebb állag elérése érdekében, és néhány pillanatra visszateszem a tűzre. Majd előzőleg sterilizált üvegekbe töltöm, jól lezárom. Egy nagyobb fazékba állítom a lekvárokat, nyakig felöntöm vízzel és kb 10-15 percig forralom. Lassan hagyom kihűlni.

2013. jan. 9.

SZILVESZTERI-ÚJÉVI TIFI-TOFÓ

Az első bejegyzés előtt álljon itt egy rövid bevezető. Az utóbbi időben gyakran felejtkeztem el az eddig kipróbált, esetleg fel nem jegyzett, vagy régen parkolópályán lévő receptjeim arányairól, elkészítési módjáról vagy éppen végső tálalási formájáról. Mindemellett, nagy örömömre persze, egyre többször jönnek a dicséretek és "receptelkérések", amire különösen büszke vagyok, hiszen évekkel ezelőtt én voltam az antiszakácsok mintapéldánya. Ezért úgy döntöttem, itt fogom összegyűjteni a a szerteszét heverő feljegyzéseimet leginkább saját magamnak és persze azon érdeklődőknek, akik kíváncsiak egy-egy fogás vagy süti elkészítési módjára. A felhozatal elég vegyes: torta, keksz, csokis, gyümölcsös, husi, főzelék, leves, zöldséges, mártás, hal,  kenyér, kalács, ünnepi, hétköznapi, magyar, angol, olasz, ázsiai, amerikai, francia, görög...
Kezdésnek jöjjön Mimi Körijének kérésére az angol sticky toffee pudding - nálunk tifi-tofó a lányom után - receptje. A házi szilveszterre készült legutóbb, bár jelenleg fotó nincs, de még a melegek beállta előtt biztosan lesz belőle repeta, mert annyira szeretjük, akkor majd lefényképezem. Egyébként Jamie alapján készült.

Hozzávalók:

Pudding:

225 g magozott aszalt datolya
1 teáskanál szódabikarbóna
85 g puha vaj
170 g barna cukor/nádcukor
2 nagyobb tojás
170 g  sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
kb negyed vagy fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 evőkanál natúr joghurt

Toffee szósz:
115 g vaj
115 g barna cukor/nádcukor
140 ml tejszín


A datolyát leszórom a szódabikarbónával és leöntöm 2 dl forró vízzel, majd kb 10 percre állni hagyom. Majd leszűröm és pürévé turmixolom.
Közben habosra kerverem a vajat a cukorral, hozzáadom a tojásokat, lisztet, fűszert. A végén jön a joghurt és a datolya. Kivajazott kerámiatálba öntöm és kb 35 perc alatt készre sütöm a 180 fokos előmelegített sütőben.
A szószhoz egy kislábosba teszem a vajat és a cukrot, kislángon összemelegítem, majd jöhet a tejszín. Amikor kicsit besűrűsödik és karamellszínűvé válik, akkor van kész.
Tálaláskor a puddingra öntjük a karamell szószt. Én leginkább friss tejszínnel szeretem vagy krémes vanília fagyival, de tejszínhabbal is több, mint elmegy.