Parkin és a máglyák éjszakája

A "parkin" egy zabpelyhes, puha, kissé ragacsos torta, inkább piskóta-szerű süti, melyet hagyományosan november 5-én esznek az britek, az örömtüzek éjszakáján. És mit is ünnepelnek a tűzijátékokkal? 1605-ben ezen a napon tartóztatták le Guy Fawkes-t, aki merényletet tervezett I. Jakab angol király ellen  és fel akarta robbantani a Parlament épületét. A recept eredetileg Észak - Angliából, a leghíresebb parkin pedig Yorkshire-ből származik, akárcsak Guy Fawkes, micsoda véletlen... Állítólag még finomabb, ha néhány napot fémdobozban, légmentesen lezárva pihen. Maradt még egy jó adag melasz és szirup a karácsonyi sütés-főzés után, gondoltam felhasználom. Mi szívesen fogyasztjuk a reggeli kávénk mellé, de délutáni teázáshoz is szuper. Még szerencse, hogy a rengeteg szénhidrát mellet azért egy kis egészséges zabpehely is van benne...


ParkinHozzávalók:
100 g vaj
100 g melasz (black treacle)
200 g golden szirup (golden syrup)
100 g barnacukor
200 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teásknanál szódabikarbóna
100 g zabpehely
1 tojás felverve
6 evőkanál tej

Egy kisebb tepsit kivajazok és kibélelem sütőpapírral. A vajat, melaszt, szirupot és a cukrot egy kisebb lábosban takaréklángon melegítem addig, míg teljesen össze nem olvadnak, majd félreteszem kissé kihűlni.

Közben a szárazanyagokat egy tálban összekeverem. Amint a cukros szirup már nem forró, azt is hozzáöntöm. Most beledolgozom a tojást és a tejet.

Az előkészített tepsibe öntöm és 150 fokos sütőbe tolom 1 -1és1/4 órára. Tepsiben hagyom kihűlni, majd feldarabolva légmentesen lezárt fémdobozban tárolom.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések