SÜLTZÖLDSÉGES LASAGNA

I ♥️ lasagna... És Ti? Nálunk a szombat tésztanap. Amennyiben nincs úszóverseny (és ha mázlim van, edzése sincs a gyereknek), akkor ráérősre vesszük a reggelt. Kényelmesen, pizsamában kávézunk. A reggeli feketékre krémes, lágy tejhabot készítek, friss kakaóscsiga vagy croissant kerül a tányérokra (kinek mi), bevásárlólistát írok, és néha még a gondolataimat is sikerül összeszednem. Ezeken a szombatokon a legkézenfekvőbb megoldás tésztát ebédelni. A tésztafőzés egyszerű, elég hozzá néhány hozzávaló, nem érdemes túlgondolni. Igyekszem a klasszikus tésztatípusok mellett szokatlan formájúakat, különböző méretűeket, vagy éppen ízesítetteket is beszerezni. Így könnyű változatos szombati ebédet az asztalra varázsolni. A tészta számomra frissen kifőzve igazán finom. Az irodában mire másnap újramelegítem, már felszívja a szaftot, kiszárad, hiába árasztom el a tetejét egy vödör sajttal. Ám a rakottak, mint a lasagna, már más tészta. Szó szerint. Hatalmas adagot lehet belőle sütni, és egy-két napra még dobozolni is tudok belőle. A lasagna még napokkal később is leveses és kifogástalan állagú marad. Többféle lasagnat is szoktam sütni, ez most itt épp a sültzöldséges változat (megjelent: Kifőztük - szeptember). Ha a zöldségeket és a szalonnát vasárnap délután-este lesütjük, két napot könnyedén eláll a hűtőben. Így mondjuk akár kedden munka után csak a besamell mártást kell elkészíteni, ami néhány percet vesz igénybe, fel kell rétegezni és megsütni. Hogy még időtakarékosabb legyen, használjunk kész passatát! A többit pedig már elvégzi a sütő...


Hozzávalók
25 dkg friss lasagne
2 nagyobb cukkini
1 lila hagyma
1 fehér hagyma
olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
krétai fűszerkeverék
10 dkg vékony szelet húsos, füstölt szalonna

a mártáshoz:
6 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt

továbbá:
5- 6 dl passata (paradicsomszósz)
25 dkg ricotta
5–6 koktélparadicsom felkarikázva
1 mozzarella felkarikázva (10 dkg)
reszelt parmezán

a formához:
kevés vaj


A megtisztított cukkinit felkarikázzuk, a megpucolt lila és fehér hagymát vastagabb szeletekre vágjuk. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, lepirítjuk, fűszerezzük, majd tányérra szedjük a zöldségeket. A szalonnát is megsütjük.

A felhevített vajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, fokozatosan, folytonos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet, és mártássűrűségűre főzzük. Ízesítjük sóval, borssal.

Nagyobb tűzálló tálat kivajazunk, és a következők szerint belerétegezzük az alapanyagokat: tészta, paradicsomszósz, sült zöldségek, szalonna, ricotta. Ugyanezt megismételjük, majd tészta és paradicsom következik. Meglocsoljuk a mártással, befedjük mozzarellával és parmezánnal. Lefedjük, 180 fokon 30 percet sütjük, majd fedő nélkül aranyszínűre pirítjuk a tetejét.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések