ZÖLDCITROMOS CSIRKENYÁRS

Kevés olyan nyáridéző ételt tudok elképzelni, mint ezt a lime-os, zöldséges csirkenyársat (megjelent: Kifőztük - július). Úgy tapasztaltam, hogy zöldcitrommal egzotikusabb, ízgazdagabb az eredmény, mint egyszerű citrommal. Már sütés közben is olyan csodás az illata! Az ötlet egy korábbi utunkról, Mauritiusról származik, ahol egy hasonló ételt kóstoltunk frissen fogott rákkal.


Mark Twain rátapintott a lényegre, szerinte “Először Mauritiust teremtette meg Isten, és csak aztán, annak mintájára a Menyországot.” Ez az apró sziget az Indiai-óceánban nem csupán a természeti szépségeivel, tengerpartjaival, élővilágával nyűgözött le, de a gasztronómiájával is. A helyi konyha nagyon változatos, színes, fűszeres, illatos. Az afrikai hatás melett cseppet sem elhanyagolható a francia, a távolkeleti, vagy az indiai befolyás. Jó néhány trükköt, fűszert beépítettem már a saját ételeimbe, de még bőven van mit kipróbálni. Bár nem friss rákkal, szabadtűzön, csak a konyhai tűzhelyen egy öntöttvas grillezőn készültek ezek a nyársak, így is a kis trópusi édenkertre emlékeztet. Épp ezért készítem még az októberi, hűvösebb napokon is...


Hozzávalók 6 kisebb nyárshoz
2 csirkemellfilé
1/2 piros kaliforniai paprika
2 kisebb lila hagyma
2 lime
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
fokhagymagranulátum
olívaolaj

továbbá:
6 kisebb fanyárs


A csirkemellet felkockázzuk, fűszerezzük. A paprikát nagyobb kockákra, a megpucolt hagymát gerezdekre vágjuk, a zöldcitromot felszeleteljük. A húst és a zöldségeket felváltva a nyársakra húzzuk. Kevés olajon meggrillezzük vagy serpenyőben megsütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések