2013. jan. 10.

OLASZ SÜTŐTÖKLEKVÁR

Lekvárfőzés télen? Sütőtökből természetesen! Reggeli pirítósra, kekszre kenni, kalács mellé vagy akár sült húshoz. És sajttal... fenséges!

Olasz sütőtöklekvár
Olasz sütőtök lekvár

Hozzávalók:

1 kg sütőtök
600 g cukor
2 pucolt alma kis kockákra vágva
2 citrom reszelt héja
5 citrom kifacsart leve

A lekvárfőzés előtti este megpucolom a tököt és kis kockákra felvágom. Ráöntöm a cukrot, és éjszakára lefedve beteszem a hűtőbe. Másnap mérsékelt lángon elkezdem főzni, hozzáadom az almakockákat, a citromhéjat majd a citromok levét is. Folyamatosan kevergetem amíg teljesen átfő, besűrűsödik és egy kicsit karamellizálódik is. Ekkor átturmixolom a krémesebb állag elérése érdekében, és néhány pillanatra visszateszem a tűzre. Majd előzőleg sterilizált üvegekbe töltöm, jól lezárom. Egy nagyobb fazékba állítom a lekvárokat, nyakig felöntöm vízzel és kb 10-15 percig forralom. Lassan hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése