2013. jan. 23.

PASZTERNÁK PITE

Gyakran eszünk quiche-t, azaz sós tortát. A vajas tészta rém egyszerű, ezer féle finomsággal tölthető. Most paszternákkal és karamellizált lilahagymával készült.

Paszternák pite

Hozzávalók:
A vajas tésztához:
200 g liszt
100 g vaj
1 teáskanál só
bors

A töltelékhez:
25 g vaj
3 nagyobb fej lilahagyma
500 g paszternák
2 tojás
2 dl tejszín
50 g sajt (most sárga cheddar-t használtam)


A tészta hozzávalóit egy tálba öntöm és 3-4 evőkanál vízzel összedolgozom. Gömböt formázok belőle, ellapítom, átlátszó fóliába csomagolom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Felhasználáskor lisztezett felületen nyújtom ki és belesimítom a piteformába. Villával megszurkálom az alját, a tetejére sütőpapírt és nehezéket teszek. (Én speckó Le Creuset sütőgolyókat használok.) 190 fokra előmelgített sütőben sütöm 15 percet.
A töltetlékhez a hagymát vékonyra felszeletelem, sózom és a vajon 10-15 perc alatt kislángon megdinsztelem. A paszternákot megpucolom, feldarabolom és lobogó, sós vízben 10 perc alatt puhára főzöm. Ha kész lecsepegtetem és összetöröm.
A tojásokat felverem, hozzáadom a tejszít, sajtot, a paszternák pürét és végül a hagymát is. Az egész masszát szépen elsimítom az elősütött tésztában és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése