2013. jan. 24.

Sonkás rakottas

Anyu húsvét után szokott hasonlót készíteni, amikor már mindenkinek a könyökén jön ki a sonka. Bár még sokára jön a nyuszi, nálunk ma ez volt az ebéd...
 
Sonkás rakottas

 
Hozzávalók:
15-20 dkg angol szalonna
10 dkg főtt füstölt sonka/gépsonka
250 g kockatészta
50 g vaj
3 evőkanál liszt
3 dl tej
kb 1,5 dl tejföl
kb 20 dkg trappista sajt
bors
szerecsendió


Az angol szalonnát és a sonkát ledarálom. A sajtot lereszelem. Egy tűzálló tálat kivajazok.

Elkészítem a besamelt: a vajat megolvasztom, rászórom a lisztet és zsemleszínűre pirítom, majd apránként hozzáadom a forró tejet és habverővel csomómentesre keverem, kissé besűrítem. Leveszem a tűzről és jöhetnek a fűszerek, majd a tejföl.

Összeszerelés: egy réteg tészta, egy réteg sonka, kevesebb, mint fele a besamelnek, sajt, ismét tészta, sonka, szósz és a tetejére a maradék sajt.

Előmelegített sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése