2013. jan. 15.

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

Ez itt - legalábbis számomra - a legegyszerűbb verzió, már évek óta így készítem. Amíg Mimi pici volt, jobban visszafogtam a fűszerezést, de mióta lecsúszik a strucckolbász és a füstölt tokaszalonna is, már mindegy...



Sütőtök krémleves


Hozzávalók:
1 közepes méretű sütőtök
1 kisebb fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
egy darabka vaj + löttyintésnyi olívaolaj a hagymák megfuttatásához
1,5-2 liter húsleves (kockából is jó)

bors
szerecsendió
tejszín
 
 
Egy közepes méretű sütőtököt kb 6 darabra vágok és héjastól közepes hőfokon 1 óra alatt megsütöm.
 
A hagymákat apróra vágom és a vaj-olívaolaj keveréken megdinsztelem. A tököt a héjából kikaparom és rádobom a hagymákra. Egy kevés húslevessel felöntom, összepárolom, majd átturmixolom, amíg szép krémes nem lesz.
 
Visszateszem a gázra és öntök még rá húslevest, attól függően, hogy mennyire sűrű krémlevest szeretnék. Ízesítésként só, bors és szerecsendió következik.  Egy löttyintésnyi tejszínnel krémesítem és néhány percet még a tűzön hagyom.
 
Frissen sült vajas baguettel a legjobb.
 
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése